Ugchelse Woudlopers

Over Ons

Over Ons

De Ugchelse Woudlopers (Groep 2) is een kleine gezellige vereniging waar plezier en uitdaging vooraan staan.
Iedere zaterdag wordt er weer een nieuwe opkomst met een leuke en spannende activiteit georganiseerd voor kinderen van 4.5 tot 18 door onze vrijwilligers in de leidingteams.
Voor iedere leeftijdsgroep is er een speltak die zijn eigen activiteit organiseert. Tijdens de opkomst worden onze leden uitgedaagd om zich persoonlijk te ontwikkelen. Bij de Ugchelse Woudlopers vinden we het belangrijk dat onze leden de natuur ontdekken en respecteren en dat we onze bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit proberen we tijdens onze opkomsten door te geven aan de jeugdleden.

Onze leiding wordt getraind via de opleiding bij Scouting Nederland en onze leiding heeft een verklaring omtrent gedrag (VOG). Bij het organiseren van opkomsten proberen de leidingteams rekening te houden met de doorlopende leerlijn in scoutingtechnieken en vaardigheden, zoals knopen, vuur maken en navigeren met kompas. Naast leuke opkomsten iedere zaterdag gaan onze groepen ook op kamp. Iedere speltak organiseert vaak 1 of meer weekendkampen tijdens het seizoen en er wordt ook een jaarlijks zomerkamp georganiseerd. Dit kan een themakamp zijn op de blokhut voor de jongere leden of een week kamperen in de bossen met de scouts of de explorers.


Foto krant opening meibos
Foto krant tafelvuur ugchelse woudlopers
Opening oude Springdel Ugchelse Woudlopers

Geschiedenis

De Ugchelse Woudlopers groep 2 (UW2) is ontstaan uit een fusie van twee groepen; de George Williams ‘groep 2’ en de Veluwse Woudlopers ‘groep 15’. Op 21 november 1931 werd de George Williams opgericht onder de naam C.J.M.V.-groep als tweede groep van Apeldoorn. De groep heeft op diverse locaties zijn onderkomen gehad. Ten tijde van de oorlog ging de groep als bijbelgroep door om toch te kunnen draaien. Na het vertrek van vele leden, die hun eigen groep op gingen richten, kreeg het na een moeilijke tijd een vast onderkomen aan de Meiboslaan op het terrein van Van Gelder en zonen.

De Veluwse Woudlopers ‘groep 15’ is veel later opgericht. Na ook meerdere troeplocaties gehad te hebben, zijn ze terecht gekomen in ’t (oude) Springdel. In 1970 fuseerden de George Williams en de Veluwse Woudlopers. Beide groepen draaiden op dat moment nog wel in hun eigen blokhut, respectievelijk aan de Meiboslaan en de Richtersweg. Door de erbarmelijke conditie van ’t Springdel is er gevraagd een nieuwe blokhut te mogen bouwen op het naastgelegen terrein. Na de mislukte fusie met de Mary Jonesgroep (meisjesgroep) heeft de UW2 in 1984 zelf een meisjesspeltak opgericht. En als klap op de vuurpijl in een bewogen jaar begon de bouw van het nieuwe Springdel. 17 september 1984 startte de bouw na ongeveer een 15 jaar verlangen. Op 23 maart 1985 werd de blokhut onder toeziend oog van vele belangstellenden geopend. De Meibos werd gebruikt als explorerhol. Na 1998/99 is de traditionele indeling van vrouwelijke en mannelijke speltakken langzaam maar zeker opgelost en de UW2 kent tegenwoordig alleen nog maar gemengde speltakken; bevers, welpen, scouts, explorers en de stam.

Op 10 juli 2001 werd het historische onderkomen “De Meibos” in brand gestoken, wat menig UW-er veel pijn gedaan heeft. De explorers zagen zich genoodzaakt om ook op ’t Springdel te draaien. Om dit te faciliteren is de blokhut in 2006 uitgebouwd met een apart lokaal voor de explorers en de stam.